Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Junker JU 87 bombázó története

 

A felfedezés

2014-ben, azaz csak három éve szeptember fedezték fel Zirje sziget mellett a német gyártású, vélhetően olasz üzemelés alatt repülő Junkers JU 87 bombázót, melyet a. II. világháborúban Stuka-nak becéztek. A repülő roncs jó állapotban fekszik 24 méteres mélységben, a homokos fenéken. A motor az egyetlen, ami hiányzik róla, vélhetően a becsapódáskor leszakadt róla. Feltételezések szerint a Jugoszláv Királyság légvédelme lőtte le a gépet. A világon összesen csak két példány van belőle ezen kívül, mindkettő múzeumban található, egy Londonban és egy Chicagóban.

A repülőgép részletei

A Ju 87-s egy egymotoros bombázó, melyből összesen 5.709 db-ot gyártottak, már teljesen alumínium vázból és borítással készült. Fix futóművel volt felszerelve és egy pilóta, illetve egy hátsó lövész foglalt benne helyet. A moduláris kialakítása már lehetővé tette a repülőgépet teherautóval vagy vasúton történő szállításra is, valamint gyors alkatrészcserére közvetlenül a csatatéren. A döntött szárnyak kialakítása kimondottan a Junkers gyár találmánya, ez lehetővé tette a rövid távolságon belül is a le-és felszállást, illetve növelte a pilóta látóterét oldalra, mely harcban nagy előny volt. A JU 87 másik érdekes jellemzője a háború korai napjaiban telepített szirénák voltak, az úgynevezett Jericho trombiták, amelyeket a zuhanás során a repülőgép becsapódásakor aktiváltak és a szirénák hangja pánikot okozott a földön. Ezenkívül kartoncsöveket raktak a bombákhoz, amelyek ledobás közben sípoló hangot adtak ki. Abban az időben ez a repülőgép modernnek számított, de voltak hátrányai is, mint a gyenge páncélozottság és az egy motorral a lassú sebesség, mely miatt kísérő harcosok nélkül könnyű célpont volt. A gép 500 kg bombát tudott szállítani és rendelkezett egy 7,9 mm-es MG17 géppuskával és a hátsó kabinban.

A történeti adatok szerint az egyik, a három Olasz század közül részt vett a Jugoszláv flotta bombázásában 1941. április 12-én. Ezek közül az egyik található Zirje sziget mellett, mely merülhető 20 €/merülés állami adó felár ellenében. 


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC