Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Trogir látnivalói
Séta a mediterrán történelemben

Trogir óváros egy kis mesterséges szigeten fekszik és az UNESCO védelme alatt áll. 
A szigetecskét a szárazföld felől a régi hídon (Trogirski) lehet megközelíteni. Trogir látnivalók kavalkádjával várja az ide látogató turistákat. Sok műemlék még magán viseli a román építészeti jegyeket, míg mások reneszánsz, barokk stílusban lettek kialakítva. Trogir egy különleges horvát város, hiszen az óvárosban 100 évnél fiatalabb építésű épületet nem nagyon találunk.

Trogiri sétánkat a Szárazföldi kapunál kezdhetjük. Egykoron felvonóhíd és két erős bástya állt itt a hívatlan vendégek elrémisztése végett. A kapu tetején Trogir védőszentjének, Szent János (Sv. Ivan) szobra őrzi a mai napig a városka nyugalmát.

A Főtér több száz éve a város életének központja, a hivatalos rendelkezések helye. Trogir látnivalóinak nagy része is itt fekszik, úgymint a Szent Lőrinc katedrális, a Loggia és az Óratorony. Ma már kicsit nehéz elképzelni, de a Szent Lőrinc katedrális alapjai a magyar uralom alatt épültek.

A Szent Lőrinc katedrálist egy korai keresztény templom romjaira kezdték el építeni a XII. században, de csak a XVII. században fejezték be az építkezést. A legtöbb építkezés a XIII. században volt, így a katedrális külseje elsősorban román stílusban, míg a belső részek, boltozatok, gótikus stílusban lettek kialakítva. A harangtornyot a XIV. század végén kezdték el építeni, de csak a kétszáz évvel később, a XV. század végén fejezték be.

Városháza és az Óratorony szintén Trogir óvárosának Főterén található a Szent Lőrinc Katedrálissal szemben. Valaha itt történt Trogir nyilvános törvénykezése. Ma a Logga előtt található napernyős kávézó, a fáradt turisták népszerű pihenőhelye.

Cipiko-palota a Szent Lőrinc székesegyház mellett, a tér másik felén található. Nagyon könnyű felismerni a velencei stílusú ablakkereteiről. A palota egy római ház maradványaira épült, Koriolan Cipiko velencei építész tervei által. Az épület hírességét, szépségét és egyediségét a két darab három részes faragott ablak adja. A Szent Lőrinc Katedrális haragtornyából kiváló fotókat lehet készíteni a palotáról.

A Lucic Palota egy legendás épület, mely a vízparti sétányon helyezkedik kel. A XVI. században reneszánsz stílusban építették újjá, azonban a XIX. századi felújítások során visszanyerte eredeti, romos formáját. A híres Petar Lucic (az első horvát Énekek könyvének szerzője) és fia, Iván (a horvát történetírás atyja) éltek itt.

A Városi Múzeum a Garagnin-Fanfogna Palotában található, mely román és barokk stílusban épült. A múzeum gyűjteményében a város politikai, kulturális és művészeti fejlődését követhetjük nyomon alapításától egészen a XX. századig. A Garagnin-Fanfogna család híres könyvtárán túl a múzeum az ókortól a barokkig különböző szobrokat és műemlékekből maradt köveket is őriz. A Cata Dujsin-Ribar Galériában például Ivan Duknovic szobrászművész művei is kiállításra kerültek, kinek tehetségét Olaszországban és Magyarországon is elismerték. Műveit a római bíboros és Mátyás király is megcsodált abban az időben.

A Szent Péter templom a városközpontban található a nyugati kapu mellett. A Niccolo Fiorentino által készített Szent Péter mellszobor díszíti a főbejárat feletti homlokzatot. A bencés női kolostor temploma volt.

A Szent Borbála kápolna Trogir egyik legrégebbi kápolnája, mely a főutca végén áll és ó-román stílusban épült. Három hajóját oszlopsorok választják külön. Falai szabálytalan felületű sziklatömbökből épültek. Eredeti formáját mai napig megőrizte.

A tengerparti sétány legérdekesebb része a Tengeri kapu és az egykori várfal. Ezek az épületek mind a középkorban épültek, s a kapu is eredeti állapotában maradt meg. Ahogy a fotón is látszódik az UNESCO védelme alatt áll Trogir óvárosa.

Petar Berislavic Palotája a városi múzeumnál található. Gótikus stílusban épült. Itt született névadója, Petar Berislavic, aki horvát helytartó és püspök volt, és nem utolsósorban a törökök elleni támadás egyik vezetője is.

A Kamerlengo erőd Trogir óvárosának észak-nyugati sarkában fekszik. A XIII. században kezdték el építeni. Miután 1420-ban a Velencei Köztársaság Trogirt is elfoglalta az erődítményt tovább építették. Erős és masszív haditengerészeti bázissá alakították át.

Trogir tengeri sétányát hatalmas pálmafák kísérik. A sétányon sok-sok éttermet, kávézót találunk. Ha elfáradnánk a műemlékek szemlélésében, válogathatunk a helyek között.

A tengerparti sétány nyugati szegletében fekszik a Szent Márk erőd, melynek különös, bástya alakja van. A torony a velencei uralom idején épült, a XV. században. A torony és az erőd volt a város fő védelmi rendszere. Közöttük egy gloriettet építettek a francia megszállás idején.

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC