Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Szezonzáró Kornati búvártúra
Nemzeti park, repülőroncs, gazdag élővilág


 

Kiváló búvártúra kiváló merülőhelyekkel

Az év egyik méltán legnépszerűbb túrája ismét a kornati régióban. A helyszín és a bázis kipróbált és bevált egy megfelelő szinvonalú, kiváló búvártúrához. A távolsága közelinek mondható, az apartmanok igényesek és persze a merülőhelyek is garantáltan elégedettséget fognak kiváltani a résztvevők részéről.

A búvártúra helyszíne

Murter szigetet, és, Jezera települést célozzuk meg ismét a már előző években is bevált helyszínt. Budapesttől a távolsága autóval kb. 6 óra és ebből csak az utolsó 20 perc utazás nem autópálya. Nem kell kompra várni és kompdíjat fizetni, ugyanis a várost hídon lehet megközelíteni. Aki még nem volt, vagy már túl régen volt a Plitvicei tavaknál, odefél könnyen útbe tudja ejteni a teveket egy egynapos látogatásra. Ezen kívül az ott töltött négy nap során be lehet iktatni a Krka vízesés mehlátogatását is a programba, mivel a "szomszédban" van. 

Dátumválasztás 

Már több évtizede kialakult szokás szerint ezta  túrát szeptember közepére tesszük, hogy teljesen biztosan nyári időre számíthassunk, a legmelegebb vízhőmérsékletre és nyaralós feeling-re, hogy a kísérő családtagok is jól érezzék magukat. Ráadásul a helyszín eléggé délen van, így itt amúgy is a mediterrán zúnában vaqgyunk, pálmafákkal övezve :-). Tehát minden adott egy kiváló szezonzáró Adria túrához.

Elhelyezés a búvártúrán

Szálláshelyünk Jezera városban lesz, mely az egyik legközelebbi és legcélszerűbb helyszín a merülőhelyek megközelítéséhez. A szigetet híd köti össze a szárazfölddel, így nem kell a kompmenetrendhez alkalmazkodni és könnyebben tudjuk megközelíteni a közelben található látványosságokat is. A kisváros egy gyönyörű öbölben fekszik, melynek két oldalán a domboldalban helyezkednek el az apartmanházak, ahol az elhelyezésünk is lesz.
Az apartmanok 2, 3, 4 és 5 fősek, megfelelő felszereltségűek és minőségűek, rendelkeznek a szokásos dolgokon kívül terasszal (a legtöbb), parkolási lehetőséggel (a legtöbb), klímával és internettel (a legtöbb). Az apartmanoktól a bázis csak 2-3-4 percre van gyalog, a tenger szintén 3-5 perc sétára, ahogy a városközpont és a strand is 5 perc alatt elérhető. 
Az apartmanok ugyan hasonlóak, de különböző négyzetméterrel rendelkeznek, különböző épületekben és emeleten találhatóak és különböző árakon vannak. Az apartmanok kiválasztása bejelentkezési sorrendben valósul meg, foglaló fizetése mellett. Aki egyedül jelentkezik, annak meg kell osztani a szobát egy másik búvárral, vagy ha egyedül szeretne lenni, akkor ki kell fizetnie a másik főre eső árat is.

A búvárbázis és búvárhajók

A búvár-bázis Jezera legnagyobb és legjobban felszerelt bázisa, mely az apartmanok közelében van. Rendelkezik a vendégek számára WC-vel, fedett és zárt felszerelés tároló helységgel, kerti terasszal a merülések utáni beszélgetéshez. A bázis az Adrián megszokott gumicsónak helyett számunkra fa építésú búvárhajót biztosít. A hajó fedélzetén van mosdó és fedett rész is. A közelebbi helyek 30-35, a távolabbi helyek, mint a Kornati nemzeti park merülőhelyei, 1 óra hajózásra vannak a kikötőtől.
Minden esetben két merülésre hajózunk ki. A reggeli kihajózási idő kb. 9 óra, a visszaérkezés délután 15-16 óra között lesz. A merülések miatt autózára sincsen szükség, minden gyalogos távolságra van egymástól.

A merülőhelyek

A merülőhelyek ebben a régióban kissé gazdagabbak az átlagos Adriai helyekhez képest. A víz alatti domborzat változatossága és az áramlás viszonyok lehetővé tették, hogy egy sajátos élővilág alakulhatott ki az algák, korallok és tengeri szivacsok számára. Így értelemszerűen az Adriai-tenger ezen részén él a legtöbb szivacs. Egy nagyon ritka kagylófajtának is ez a szigetvilág a kedvenc élőhelye, a nagy sonkakagylónak (Pinna nobilis)-nak, amely sok éve védett faj. A narancs és bíbor színű gorgóniák látványa a sziklafalakon teljesen megszokott, váltakozva a sárga és barna sínű szivacsokkal. Az élőlények is többen vannak, gyakran láthatunk sárga pettyes murénát, különböző rákokat, polipokat, tintahalakat és néha langusztát is.
Az egyik merülési napon Kablinac és Kukuljari szigeteknél lesznek a merülések. A második napon egy igazán különleges helyszínt látogatunk meg, elsőként a Junker JU 87 repülőgépet, melyet a II. világháborúban Stuka-nak hívtak. Hihetetlen, de a roncs teljesen egyben van még mindig, élőhelyet biztosítva számos murénának és tendegi angolnának. A mélysége még az OWD végzettségű búvárok számára is merülhető, de sajnosn helyi adó van rá 20 €/búvár. Ha emiatt a felár miatt közkívánatra töröljük, választunk másik helyet a közelben. A délutáni merülőhely az Rt Ljuta lesz, mely egy zátony a közelben Zirje sziget mellett. A harmadik napon megyünk, mennénk a Kornati parkba ,melynek van belépője, búvárra 30 €, kísérőre 40 € aznapra a fizetendő.  

Merülés vezetés

Azért, hogy a merülések a lehető legélvezetesebbek és biztonságosak legyenek az Aquanauta oktatója vezeti az OWD búvárokat, a búvárbázis képzett merülésvezetője pedig a haladó búvárokat egy másik csoportben.Tehát a különböző tudásszintű búvárok külön csoportban merülnek, hogy mindenki a legtöbbet kaphass a túrától.
Egy előző Adria túra víz alatti képei

A búvártúra programja: 

Szerda délelőtti, vagy legkésőbb a déli órákban történő indulással kezdődik a túra és kora délutántól (15 óra) késő estig lehet megérkezni a szállásra, de legkésőbb 21 óráig! A merülési napok csütörtök, péntek és szombat lesznek, mely napokon 2-2 hajós merülést, összesen 6 hajós merülést bonyolítunk. Minden merülési nap két merülésre megyünk ki és a távolságtól függően valamikor délután érkezünk vissza. A 4. éjszaka után vasárnap legkésőbb délelőtt 10 órakor indulunk haza.
A túra búvár résztvevőjének az előre megrendelt szolgáltatás miatt nem jár vissza pénz, ha egy vagy több merülésen nem jelent meg és nem vett részt rajta, kivéve akkora vihar lenne, hogy a merülést törölni kell.

Merülések utáni szórakozás  

Az apartmanoktól 3-5 perc sétára a tengerparton, számos sörözőt, pizzeriát, éttermet lehet találni, melyek csak arra várnak, hogy meglátogassuk őket. Egyik este, mely vélhetően szombaton lesz, a bázis teraszán tartunk egy kerti partit, ahogy az előző években is volt. 

Utazás a búvártúrára: 

Most is saját autóval történik, de aki nem rendelkezik ilyennel, vagy csak egyedül szeretne részt venni a túrán, annak csak jelezni kell ezt, és mi szervezzük a lejutást számára természetesen. Az utazás a Google tervező szerint is 6 órát vesz igénybe Budapest városszélétől Jezerába úgy, hogy mindenhol a sebesség szabályok szerint haladunk és 2-3 óránként egy pihenőt tartunk. Az útiköltség oda- és vissza, üzemanyaggal, autópálya díjjal együtt kb. 18-20.000 Ft/fő, ha 3-an 4-en utaznak egy autóban.

 

Extra előnyök a búvártúra helyszínével kapcsoltban:

  • Távolságban közelinek számít.
  • A búvár bázis nyújtotta minőség és színvonal találkozik a vendégeknek elvárásával.
  • Amennyiben rendelkezel Nitrox végzettséggel, tudsz nitroxot használni. 
  • Minden merülésnél teljesen más helyszínen, sőt más-más sziget körül merülhetsz és ez látványosan növeli az élmények mennyiségét.
  • Minden gyalogos távolságra van, nem kell autózni a túra során a szigeten.
  • Minden étterem, fagyizó, söröző 3-6 percre van az apartmantól.

 
A búvártúra időpontja

2023 szeptember- 13-17. (szerda - vasárnap)

A búvártúra ára 2 fős apartmanban: hamarosan

A búvártúra ára 3 fős apartmanban: hamarosan

A búvártúra ára 4 fős apartmanban: hamarosan

 

A búvártúra ára tartalmazza: 

+ 4 éjszaka szállást a választott apartmanban,
+ Turista adót a 4 éjre és összes személyre,
+ Klíma használatot,
+ Ágyneműt, törölközöt, felszerelt konyhát,
+ A legtöbb apartman estében teraszt,
+ Parkolási lehetőségét,
+ 6 merülést hajóról különböző helyeken,
+ Merülés vezetést és támogatást,
+ Bázishasználati díjat,


A búvártúra ára nem tartalmazza:

- A Junker JU 87 roncs helyi adóját, 
- A Kornati Nemzeti Park belépőjét,
- A felszerelés bérleti díját, melyet megtalálsz a tudástárban,
- Utas és búvár biztosítást, 


Szabad helyek száma a búvártúrára: 

30 búvár
 
Jelentkezés módja: 100 €/fő foglaló elutalásával a bázis számlájára
  
Jelentkezni lehet: az abc@abcbuvar.hu mail címen.

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény kezdete
2023-09-13
Esemény vége
2023-09-17
Esemény helyszíne
Horvátország,
 

Ebben a témában talál még 10 cikket: Búvártúra

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC