Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Szezonnyitó Murter búvártúra
Új helyszín, különleges merülések


 

Kiváló búvártúra új merülőhelyekkel

Az év egyik méltán legnépszerűbb túrája most új helyszínen. A helyszín és a bázis kipróbált és bevált egy megfelelő szinvonalú, kiváló búvártúrához. A távolsága közelinek mondható, az apartmanok igényesek és persze a merülőhelyek is garantáltan elégedettséget fognak kiváltani a résztvevők részéről.

A búvártúra helyszíne

Előző évek hagyományával szakítva idén nem Rab szigetet célozzuk meg, hanem Jezera lesz az úticél. Budapesttől a távolsága autóval ugynannyi, mint eddig, kb. 6 óra és ebből csak az utolsó 20 perc nem autópálya. Nincsen kompra várás és kompdíj, ugyanis a várost, mely Murter szigeten található, hídon lehet megközelíteni. 

 

Dátumválasztás 

Az utóbbi éveklben már minden estben június elejére-közepére tettük a túrát, hogy teljesen biztosan nyári időre számíthassunk, melegebb vízhőmérsékletre és nyaralósabb feeling-re, hogy a kísérő családtagok is jobban érezzék magukat. Ráadásul a helyszín délebbre van, így már nagyon kellemesen mediterrán ebben az időszakban. Tehát minden adott egy kiváló szezonnyitó Adria túrához.

Elhelyezés a búvártúrán

Szálláshelyünk Jezera városban lesz, mely az egyik legközelebbi és legcélszerűbb helyszín a merülőhelyek megközelítéséhez. A szigetet híd köti össze a szárazfölddel, így nem kell a kompmenetrendhez alkalmazkodni és könnyebben tudjuk majd megközelíteni a közelben található látványosságokat is, melyről lentebb írok. A kisváros egy gyönyörű öbölben fekszik, melynek két oldalán a domboldalban helyezkednek el az apartmanházak, ahol az elhelyezésünk is lesz. Az apartmanok 2, 3, 4 és 5 fősek, megfelelő felszereltségűek és minőségűek, rendelkeznek a szokásos dolgokon kívül terasszal (a legtöbb), parkolási lehetőséggel (a legtöbb), klímával és internettel (a legtöbb). Az apartmanoktól a bázis csak 3-4 percre van gyalog, a tenger szintén 3-5 perc sétára, ahogy a városközpont és a strand is 5 perc alatt elérhető. 
Az apartmanok ugyan hasonlóak, de különböző négyzetméterrel rendelkeznek, különböző épületekben és emeleten találhatóak és különböző árakon vannak. Az apartmanok kiválasztása bejelentkezési sorrendben valósul meg, foglaló fizetése mellett. Aki egyedül jelentkezik, annak meg kell osztani a szobát egy másik búvárral, vagy ha egyedül szeretne lenni, akkor ki kell fizetnie a másik főre eső árat is.

A búvárbázis és búvárhajók

A búvár-bázis Jezera legnagyobb és legjobban felszerelt bázisa, mely az apartmanok közelében van. Rendelkezik a vendégek számára WC-vel, fedett és zárt felszerelés tároló helységgel, kerti terasszal a merülések utáni beszélgetéshez. A bázis az Adrián megszokott gumicsónak helyett számunkra két, fa építésú búvárhajót biztosít. Az egyik 16 méteres és 16 búvárnak kínál merülést és hajózást, a másik 14 méteres és 14 búvár számára van hely rajta. Mindkét hajó fedélzetén van mosdó és fedett rész, a nagyobb hajón pedig egy kisebb napozó rész is található. A közelebbi helyek 30-35, a távolabbi helyek 1 óra hajózásra vannak a kikötőtől.
Minden esetben két merülésre hajózunk ki. Reggeli kihajózási idő kb. 9 óra, a visszaérkezés délután 15-16 óra között lesz. A merülések miatt autózára sincsen szükség, minden gyalogos távolságra van egymástól.

A merülőhelyek

A merülőhelyek ebben a régióban kissé gazdagabbak az átlagos Adriai helyekhez képest. A víz alatti domborzat változatossága és az áramlás viszonyok lehetővé tették, hogy egy sajátos élővilág alakulhatott ki az algák, korallok és tengeri szivacsok számára. Így értelemszerűen az Adriai-tenger ezen részén él a legtöbb szivacs. Egy nagyon ritka kagylófajtának is ez a szigetvilág a kedvenc élőhelye, a nagy sonkakagylónak (Pinna nobilis)-nak, amely sok éve védett faj. A narancs és bíbor színű gorgóniák látványa a sziklafalakon teljesen megszokott, váltakozva a sárga és barna sínű szivacsokkal. Az élőlények is többen vannak, gyakran láthatunk sárga pettyes murénát, különböző rákokat, polipokat, tintahalakat és néha langusztát is.
Az első merülési napon Kablinac és Kukuljari szigeteknél lesznek a merülések. A második napon egy igazán különleges helyszínt látogatunk meg, elsőként a Junker JU 87 repülőgépet, melyet a II. világháborúban Stuka-nak hívtak. Hihetetlen, de a roncs teljesen egyben van még mindig, élőhelyet biztosítva számos murénának és tendegi angolnának. A mélysége még az OWD végzettségű búvárok számára is merülhető, de sajnosn helyi adó van rá 20 €/búvár. Ha emiatt a felár miatt közkívánatra töröljük, választunk másik helyet a közelben. A délutáni merülőhely az Rt Ljuta lesz, mely egy zátony a közelben Zirje sziget mellett. A harmadik napon ismét különlegességet merülhetünk a Francesca di Riminit, mely egy II. világháburús roncs. Mivel ez a roncs mélyebben, 20 méter alatt, így csak a haladó végzettségűek merülhetik és van rá helyi adó 20 €/búvár. Emiatt aznap három merülés lesz, hogy az OWD-k is kettőt tudjanak merülni értelemszerűen. Nekik az első merülés a Kaprije szigetnél lesz és délután pedig mindenki számára a Mala Mare merülőhellyel zárunk.
Ezzel a programmal szinte minden résztvevő teléjesen új helyeket merülhet, ahol eddig még soha nem járt és így új, különleges merülési élményeket gyűjthetünk a túra során. 

Merülés vezetés

Azért, hogy a merülések a lehető legélvezetesebbek és biztonságosak legyenek az Aquanauta oktatója vezeti az OWD búvárokat, a búvárbázis képzett merülésvezetője pedig a haladó búvárokat egy másik csoportben.Tehát a különböző tudásszintű búvárok külön csoportban merülnek, hogy mindenki a legtöbbet kaphass a túrától.
Egy előző Adria túra víz alatti képei

A búvártúra programja: 

Szerda délelőtti, vagy legkésőbb a déli órákban történő indulással kezdődik a túra és kora délutántól (15 óra) késő estig lehet megérkezni a szállásra, de legkésőbb 21 óráig! A merülési napok csütörtök, péntek és szombat lesznek, mely napokon 2-2 hajós merülést, összesen 6 hajós merülést bonyolítunk. Minden merülési nap két merülésre megyünk ki és a távolságtól függően valamikor délután érkezünk vissza. A 4. éjszaka után vasárnap legkésőbb délelőtt 10 órakor indulunk haza.
A túra búvár résztvevőjének az előre megrendelt szolgáltatás miatt nem jár vissza pénz, ha egy vagy több merülésen nem jelent meg és nem vett részt rajta, kivéve akkora vihar lenne, hogy a merülést törölni kell.

Merülések utáni szórakozás  

Az apartmanoktól 3-5 perc sétára a tengerparton, számos sörözőt, pizzeriát, éttermet lehet találni, melyek csak arra várnak, hogy meglátogassuk őket. Egyik este, mely vélhetően szombaton lesz, a bázis teraszán tartunk egy kerti partit, ahogy az előző években is volt. 

 

Utazás a búvártúrára: 

Most is saját autóval történik, de aki nem rendelkezik ilyennel, vagy csak egyedül szeretne részt venni a túrán, annak csak jelezni kell ezt, és mi szervezzük a lejutást számára természetesen. Az utazás a Google tervező szerint is 6 órát vesz igénybe Budapest városszélétől Jezerába úgy, hogy mindenhol a sebesség szabályok szerint haladunk és 2-3 óránként egy pihenőt tartunk. Az útiköltség oda- és vissza, üzemanyaggal, autópálya díjjal együtt kb. 15-16.000 Ft/fő, ha 4-en utaznak egy autóban.

 

Extra előnyök a búvártúra helyszínével kapcsoltban:

  • Távolságban közelinek számít.
  • A búvár bázis nyújtotta minőség és színvonal találkozik a vendégeknek elvárásával.
  • Amennyiben rendelkezel Nitrox végzettséggel, tudsz nitroxot használni. 
  • Minden merülésnél teljesen más helyszínen, sőt más-más sziget körül merülhetsz és ez látványosan növeli az élmények mennyiségét.
  • Minden gyalogos távolságra van, nem kell autózni a túra során a szigeten.
  • Minden étterem, fagyizó, söröző 3-6 percre van az apartmantól.

 
A búvártúra időpontja

2022. június 8 - 12. (szerda - vasárnap)

A búvártúra ára 3 fős apartmanban:

D6-36 m2 Apartman Búvár: 315 €/fő Kísérő 135 €/fő    (2 hálószoba)

A búvártúra ára tartalmazza: 

+ 4 éjszaka szállást a választott apartmanban,
+ Turista adót a 4 éjre és összes személyre,
+ Klíma használatot,
+ Ágyneműt, törölközöt, felszerelt konyhát,
+ A legtöbb apartman estében teraszt,
+ Parkolási lehetőségét,
+ 6 merülést hajóról különböző helyeken,
+ Merülés vezetést és támogatást,
+ Bázishasználati díjat,


A búvártúra ára nem tartalmazza:

- Francesca De Rimini roncs helyi adóját, 
- A Junker JU 87 roncs helyi adóját, 
- A Kornati Nemzeti Park belépőjét,
- A felszerelés bérleti díját, melyet megtalálsz a tudástárban,
- Utas és búvár biztosítást, 


Szabad helyek száma a búvártúrára: 

2 búvár + 1 kísérő
 
Jelentkezés módja: 100 €/fő foglaló elutalásával a bázis számlájára
  
Jelentkezni lehet: az abc@abcbuvar.hu mail címen.

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény kezdete
2022-06-08 00:00:00
Esemény vége
2020-06-12 00:00:00
Esemény helyszíne
Horvátország,
 

Ebben a témában talál még 8 cikket: Búvártúra

Következő búvártúrák

Thaiföld nyaralás-merülés túra
2022. november 26 - december 08.

Érdekel!

Maldív-szigetek nyaralás-merülés
2023. január 13-21.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC