Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Fényes-források és tavak - Február

 

Évtizedekkel ezelőtt is létező búvár merülő helyek voltak a természetvédelmi területen fekvő tatai Fényes források tavai, azonban a bányászat miatt, ahogy ez hazánkban számos más helyen is történt, 40 évvel ezelőtt elapadtak a források vizei és kiszáradtak a tavak.

A bányászat megszűnésének hatására és a természet megújulásának köszönhetően, alig 12 éve ismét életre keltek a források, így a tavak újraképződtek és ismét kialakulhatott a vízi élővilág, mely különleges látnivalót nyújt ismét a búvárok számára.

Tavaly óta, mikor is a Fényes búvár sportegyesület átvette a tavak és a terület kezelését, látványos fejlődésnek indult a helyszín. A vad és gondozatlan, eliszaposodott tavak és azok környezete jelentősen megszépült és megújult. A tavak és az őket összekötő csatornák fenékiszapját leszivattyúzták, kimélyítették, a dzsungellé fejlődött vízi növényzetet megritkították és csak az értékes növényzetet meghagyva egy új és élő tavi, vízi világot alakítottak ki. A fejlesztések még nem értek véget, most is nap mint nap sok-sok köbméter iszapot távolítanak el, hogy a tervek szerinti vízmélységet és a megfelelő vízcserélődést a tavak között optimálisan kialakítsák, a természet mielőbbi regenerációjának érdekében.

A folyamatos szivattyúzás ellenére már most is olyan mértékű a fejlődés és olyan pozitív élményekkel gazdagodtunk pár napja a 4 tó megmerülése során, hogy úgy döntöttünk, hogy ezt ajánljuk másoknak is. Jelenleg a vízmélység, a látótávolság, a növényzet és a halak gazdagsága és főként a tavak különbözősége, olyan kellemes, félnapos-egynapos időtöltést nyújt a búvárok számára, hogy úgy gondoltuk, ezt minél több búvárnak látnia kell. 

Védett forrás tó: A legtávolabbi tó, melyben tavirózsák pompáznak. A ritkítás után komfortosan lehet úszva közlekedni a 2 méteres vízmélységben, miközben számos halfajtával találkozhatsz. A leglátványosabb ezek közül talán a csuka. A tómederben ismét fel lehet fedezni a tavat tápláló forrást a fenéken. Vízhőmérséklet 21 °C télen.

Sarki forrás tó: Az összekötő csatornán átúszva átjuthatunk ebbe a nagyobb tóba, ahol a vízmélység 2,5 méter átlagosan. Itt is láthatunk forrásokat a fenéken, illetve eltérő a növényzet is a tóban. Halakban és látnivalóban itt sincsen hiány. Vízhőmérséklet 20 °C télen. Az összeköt csatornában haladva elérhetjük a
harmadik tavat.

Körtefás tó: A nevét nyilván a tó körül található körtefákról kapta. A fejlődés leginkább ebben a tóban tapasztalható látványosan. Négyféle különböző növényzet van a tófenéken, a halakból kiemelném a méteres (!!!) amurokat és a 70-80 cm-es pontyokat. Ezen kívül kisebb méretű halakból is még számos fajtát láthatunk. Meghatározó élményt nyújt a merülés. Vízmélység jelenleg 3 méter és folyamatosan mélyül a tervek szerint. Vízhőmérséklet 21 °C télen. Az új tervek szerint már október közepére átjárható lesz a csatorna az utolsó tóba is. 

Grófi tó: Ez tó rendelkezik a legtöbb forrással. A mélyítésnek és a növényzet ritkításnak köszönhetően az állandóan hullámzó fenékszerkezet egyedi látványt nyújt, mindamellett, hogy itt is találkozunk számos hallal a merülés során. Az 5 méteres vízmélység és a források folyamatos és bő vízellátása biztosítja a látótávolság javulását a merülés után. Ez a legmelegebb vizű tó mind közül, itt 20-23 °C között változik a vízhőmérséklet télen is. A bő vízhozam miatt a víz ebből a tóból áramlik a többi felé, annak ellenére, hogy a többi tónak is vannak saját forrásai. 

A merülést egyszerre 8 főnek lehet színvonalasan megoldani. Egy időben 4-4 búvár kezdi meg a merülést egymással szemben a tórendszer két legtávolabbi pontjáról indulva. Merülési idő 30-40 perc között van egy-egy tóben, de bármikor ki lehet jönni pihenőre, vagy abba lehet hagyni, rövidíteni, ahogy tetszik.

A tavak vize alkalmas a fotózásra, ha valaki nem most kezdi ezt a tevékenységet, témát garantáltan és gazdagon fog találni a víz alatt.
Néhány képet láthatsz a helyszínről itt

A merülés végén a program színesítéseként a tóparton elhelyezett 3 m3-es fűthető dézsában és annak 37 °C vizében "kipihenhetjük" magunkat, vagy a Grófi tó partján üzemelő szaunában gőzölhetjük fel magunkat és ez után közvetlenül a tóban vehetünk hűtő fürdőt, mielőtt elhagynánk a Fényes forrásokat.

A Fényes források tavai Budapest központjától 74 km távolságra vannak, melyet út 95%-át az M1-es autópályán tesszük meg. Az út a belvárosból (dugó nélkül) kb. 40 percet vesz igénybe.


A program dátuma: 2017 február 26. vasárnap

A program ára: 10.500,- Ft (ami a helyszínen fizetendő az üzemeltetőnek)

Az ár tartalmazza:

- Két merülést a tavakban,

- Töltött palackot,

- Pizzát és üdítőt, 

- Merülés utáni meleg vizes dézsa használatot. 

 

Az ár nem tartalmazza:

- Az egyéb felszerelés bérletet,

Jelentkezni lehet E-mailben az abc@abcbuvar.hu címen.

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Búvártúra típusa
Mediterrán
Esemény kezdete
2017-02-26
Esemény vége
2017-02-26
Esemény helyszíne
Fényes-forrás, Tata
 

Ebben a témában talál még 8 cikket: Búvártúra

Következő búvártúrák

Szezonnyitó Murter búvártúra
2022. június 08. - 2020. június 12.

Szezonnyitó Murter búvártúra
Érdekel!

Jordánia luxus körutazás merülésekkel
2022. június 25 - július 02.

Érdekel!

SZUPER AKCIÓS Maldív búvárkodás és nyaralás
2022. augusztus 19-27.

Érdekel!

Marsa Shagra nyaralás-merülés búvártúra
2022. július 01-06.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC