Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Fényes-források merülés - 12.
Kiváló merülési lehetőség télre

 

Évtizedekkel ezelőtt is létező búvár merülő helyek voltak a természetvédelmi területen fekvő tatai Fényes források tavai, azonban a bányászat miatt, ahogy ez hazánkban számos más helyen is történt, 40 évvel ezelőtt elapadtak a források vizei és kiszáradtak a tavak.

A bányászat megszűnésének hatására és a természet megújulásának köszönhetően, alig 15 éve ismét életre keltek a források, így a tavak újraképződtek és ismét kialakulhatott a vízi élővilág, mely különleges látnivalót nyújt ismét a búvárok számára.

Amióta a Fényes búvár sportegyesület átvette a tavak és a terület kezelését, látványos fejlődésnek indult a helyszín. A vad és gondozatlan, eliszaposodott tavak és azok környezete jelentősen megszépült és megújult. A tavak és az őket összekötő csatornák fenékiszapját leszivattyúzták, kimélyítették, a dzsungellé fejlődött vízi növényzetet megritkították és csak az értékes növényzetet meghagyva egy új és élő tavi, vízi világot alakítottak ki. A fejlesztések napjainkban is folynak, hogy a megfelelő vízcserélődést a tavak között optimálisan kialakítsák, a természet állandó regenerációjának fenntartása érdekében.

A 3 tó megmerülése során olyan különleges élmények birtokába kerülhetünk belföldön, csekély összegért, melyre akár minden évben egyszer érdemes időt áldozni. A vízmélység, a látótávolság, a növényzet és a halak gazdagsága és főként a tavak különbözősége kellemes, félnapos-egynapos időtöltést nyújt a búvárok számára, mely programot ki lehet egészíteni a Fényes-tanösvény látogatással a merülések után.

Fényes tanösvény kirándulóhely: 1.500 Ft-os belépő ellenében be lehet menni a Fényes tanösvény kiránduló útvonalra. Ez egyedülálló élményt nyújt, ha valaki ezt még nem látta. A túra kb. 1 órát tart a tavak körül és a tavak felett (hídon), nincsen túl nagy távolság és különleges látnivalókat tartogat bárki számára. Képek a programról

A merülhető tavak:

Sarki forrás tó: Az összekötő csatornán átúszva átjuthatunk ebbe a nagyobb tóba, ahol a vízmélység 2,5 méter átlagosan. Itt is láthatunk forrásokat a fenéken, illetve eltérő növényzetet. Halakban és látnivalóban nincs hiány. Vízhőmérséklet 20 °C télen, 22 C nyáron. 

Körtefás tó: A nevét nyilván a tó körül található körtefákról kapta. Négyféle különböző növényzet van a tófenéken, a halakból kiemelném a méteres amurokat és a 70-80 cm-es pontyokat. Ezen kívül kisebb méretű halakból is még számos fajtát láthatunk. Meghatározó élményt nyújt a merülés. Vízmélység 3 méter, vízhőmérséklet 21 °C télen és 22-23 C nyáron.

Grófi tó: Ez tó rendelkezik a legtöbb forrással. A mélyítésnek és a növényzet ritkításnak köszönhetően az állandóan hullámzó fenékszerkezet egyedi látványt nyújt, mindamellett, hogy itt is találkozunk számos hallal a merülés során. Az 5 méteres vízmélység és a források folyamatos és bő vízellátása biztosítja a látótávolság javulását a merülés után. Ez a legmelegebb vizű tó mind közül, itt 21-23 °C között változik a vízhőmérséklet télen is. A bő vízhozam miatt a víz ebből a tóból áramlik a többi felé, annak ellenére, hogy a többi tónak is vannak saját forrásai. 

A merülést egyszerre 8 főnek lehet színvonalasan megoldani. Egy időben 4-4 búvár kezdi meg a merülést egymással szemben a tórendszer két legtávolabbi pontjáról indulva. Merülési idő 30-40 perc között van egy-egy tóban, de bármikor ki lehet jönni pihenőre, vagy abba lehet hagyni, akár rövidíteni, ahogy tetszik. Az egyik tóban végezve, átmegyünk a másik tóba és folytatjuk a merülést. 

A tavak vize alkalmas a fotózásra, ha valaki nem most kezdi ezt a tevékenységet, témát garantáltan és gazdagon fog találni a víz alatt.
Néhány képet láthatsz a helyszínről itt

Merülés után minden búvár résztvevőt meghívunk egy kis uzsonnára, mely aznap, frissen sütött pogácsát, üdítő italokat és ásványvizet tartalmaz. A kísérők is tudnak uzsonnázni 500 Ft /fő áron és ezt előre kell jelezni. 

Szauna program. A merülések végén a program színesítéseként a tóparton elhelyezett szaunában gőzölhetjük fel magunkat és ezt közvetően a tóban vehetünk hűtő fürdőt, mielőtt elhagynánk a Fényes forrásokat. 

A Fényes források tavai Budapest központjától 74 km távolságra vannak, melyet út 95%-át az M1-es autópályán tesszük meg. Az út a városból kb.45 percet vesz igénybe.


A program dátuma: 2022 december 18. vasárnap

A program ára búvárnak: 13.800,- Ft

A program ára kísérőnek: 1.500 Ft (ez a belépőjegy ára)

Az ár tartalmazza:

- Két merülést a tavakban,

- Töltött palackot,

- Pogácsát, meleg teát,

- Szauna használatának díját.
 

Az ár nem tartalmazza:

- Az egyéb felszerelés bérletet,
 

Jelentkezni lehet E-mailben az abc@abcbuvar.hu címen
 

Minimum létszám a túra megvalósításához:    6 búvár

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény kezdete
2022-12-18
Esemény vége
2022-12-18
Esemény helyszíne
Fényes-forrás, Tata
 

Ebben a témában talál még 8 cikket: Búvártúra

Következő búvártúrák

Mély-déli Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. január 19 - február 01.

Érdekel!

AKCIÓS Fülöp-szigetek nyaralás-búvárkodás túra
2024. május 09-22.

Érdekel!

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC