Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Kornati-szigetek búvár és nyaraló túra
Búvárkodás az Adria legszebb zátonyainál

 

Egy igazi különlegesség a búvárkodást és családi nyaralást összekötni szándékozók részére

 

A búvár és nyaraló helyszín kiválasztása

Augusztusi, családi-nyaralós búvártúránk úti célja nem teljesen új, hisz már tavaly is óriási siker volt a túra, mely egy igazi különlegesség, a horvátországi Adria legfrekventáltabb szigetcsoportja, a Kornati Nemzeti Park. A szigeteket, melyek a Nemzeti parkot alkotják, az 1980-as évek elején nyilvánították természetvédelmi területté. Azóta sem lakni, sem építkezni nem lehet a szigeteken és a halászat is csak bizonyos helyeken, korlátozottan lehetséges a régióban. Pár éve már egy sikeres túrát bonyolítottunk a régióban és ennek sikerén belbuzdulva tettük a kínálatba ez évben ezt a túrát ismét. A 2013-as búvártúra filmje


Kornati Nemzeti Park

A Kornati Nemzeti Park a nevét a szigetcsoportot alkotó legnagyobb szigetéről, a Kornat szigetről kapta. A szigetek össz. területe 220 km2 amelyen közel 150 kopár, sziklás sziget található. Ezek a kis szigetek és szigetecskék úgy néznek ki, mint a bálnák hátai, ívesek és szürkék. Egy légi felvételről az egész nemzeti park olyan mintha egy bálnarajt látnánk az Adria vizében. Érdekes módon az egész Kornati Nemzeti Park a Murter városban lakó emberek tulajdonában van.
A búvárok körében egyértelműen ez a legnépszerűbb adriai helyszín, ugyanis itt található az Adria leggazdagabb víz alatti állat és növényvilága, közel 300 állat- és 350 növényfajjal. Képek a szigetekről

Elhelyezés a búvátúrán

Szálláshelyünk Murter szigeten és Jezera városban lesz, mely az egyik legközelebbi és legcélszerűbb helyszín a merülőhelyek megközelítéséhez. A szigetet híd köti össze a szárazfölddel, így nem kell a kompmenetrendhez alkalmazkodni és könnyebben tudjuk majd megközelíteni a közelben található látványosságokat is, melyről lentebb írok. A város egy gyönyörű öbölben fekszik, melynek két oldalán és az onnan induló domboldalban helyezkednek el az apartman házak, ahol az elhelyezésünk is lesz. A 2, 3, 4 és 5 fős apartmanok megfelelő felszereltségűek és minőségűek, rendelkeznek a szokásos dolgokon kívül terasszal, saját parkolóval, klímával, internettel. Az apartmanoktól a bázis 200 méterre, a tenger 100 méterre, a városközpont 150 méterre és a strand is 200 méterre található.  
Az apartmanok ugyan hasonlóak, de különböző négyzetméterrel rendelkeznek, különböző emeleten találhatóak és különböző árakon vannak, de egy épületben. Az apartmanok kiválasztása bejelentkezési sorrendben valósul meg, foglaló fizetése mellett. 

A búvárbázis

A búvár-bázis Jezera legnagyobb és legjobban felszerelt bázisa, mely közvetlenül a tengerparton van. Rendelkezik a vendégek számára WC-vel, fedett és zárt felszerelés tároló helységgel, kerti terasszal a merülések utáni beszélgetésekhez, miközben mindenki letöltheti és elküldheti a leveleit az ingyenes WiFi internet segítségével. A bázis az Adrián megszokott gumicsónak helyett számunkra egy 30 méteres búvárhajót biztosít, amely ideális a nagyobb csoportok merültetésére is. A fedélzeten 2 mosdó, zuhanyzó, fedett teraszasz és egy kicsi napozó rész is található, így a nem búvár kísérők is a távolabbi merülőhelyekre történő kihajózásokat és a két merülés közötti felszíni időt is rendkívül kényelmesen tudjuk eltölteni. A közelebbi helyek 25, a legtávolabbi, Kornati merülőhelyek nagyjából egy órás hajózásra vannak a búvár bázistól.
A távolság miatt minden esetben két merülésre hajózunk ki. Reggeli kihajózási idő kb. 9 óra, a visszaérkezés az átlagos távolságú helyektől délután 14 óra körül, a távolabbi helyekről 15-16 óra között valósul meg. A hajón ivóvíz automata és a hazafelé útra hűtött sör is rendelkezésre áll a búvárok és vendégek részére.

A merülőhelyek és a roncsok

A merülőhelyek gazdagsága egyértelműen megállapítható. A víz alatti domborzat változatossága és az áramlás viszonyok lehetővé tették, hogy egy sajátos élővilág alakulhatott ki az algák, korallok és tengeri szivacsok számára. Így értelemszerűen az Adriai-tenger ezen részén él a legtöbb szivacs. Egy nagyon ritka kagylófajtának is ez a szigetvilág a kedvenc élőhelye, a nagy sonkakagylónak (Pinna nobilis)-nak, amely sok éve védett faj. A narancs és bíbor színű hatalmas gorgóniák befedik a legtöbb sziklafalat, váltakozva a sárga és barna sínű szivacsokkal. Ahogy a növényzet gazdagsága, úgy az élőlények is sokkal gyakoribbak. Itt szinte minden merülésnél láthatunk sárga pettyes murénát, gyakori a languszta, a különböző rákok és persze a polipok, tintahalak látványa. A különlegesnek és ritkának számító Szent Péter hal is gyakoribb, mint bárhol az Adriában. Sajnos a fehér hasú barátfókák, melyeknek évszázadokig ez volt az élõhelye, többek szerint teljesen kihaltak. Összesen három merülhető roncs van a kínálatban, a Francesca, mely egy II. világháburús roncs és az előző túrán is merültük. A másik egy szintén ebből az időből származó roncs, a Gladiátor, mely elérhető mélységben van szintén és hasonló méretű, mint a Francesca. Mindkét roncshoz csak Haladó, vagy Deep Diver végzettségű búvárok merülhetnek a 40 méteres mélység miatt. A harmadik roncs egy igazi újdonság és abszolút különlegesség, egy Junker JU 87 repülőgép, melyet a II. világháborúban Stuka-nak hívtak. Hihetetlen, de a roncs teljesen egyben van még mindig. Az időjárás dönti el többnyire a merülőhelyek napi kiválasztását a bázis 40 merülő-helye közül, de minimum két napot tervezünk a Kornati Nemzeti Park területén merülni. Képek a Francesca-ról

Nyaraló program

Nyaraló programok tekintetében sem szűkölködik a hely. Tekintettel arra, hogy ez a túra szintén egy nyaralással egybekötött túra és figyelembe véve azt, hogy idefelé úton többé-kevésbé útba esnek a Plitvicei tavak, azt gondoljuk, hogy akkor is érdemes megnézni, ha már évekkel ezelőtt valaki járt ott. A parkon belül a kisebb kör megtétele 3 órát vesz igénybe, a nagyobb legalább 5-öt. Budapesttől a távolsága 478 km, mely nagy részét autópályán tehetjük meg kb. 5 óra alatt. szerintünk emiatt érdemes hajnalban kelni és ezt a programot beiktatni pluszban az érkezés napján. A tavak után a tényleges úti célig még megmaradt 190 km-t könnyedén 1,5-2 óra alatt levezethetjük Murter városáig. Képek a helyszínekről

A másik különleges helyszín a Krka Nemzeti Park a vízeséseivel és más szépséges természeti látványosságaival, mely szintén egészen közel van, alig 40 perc autózásra az apartmanjainktól. Ez a program megér egy egész napot és óriási élményt jelent. 

Azok a nem búvár családtagok, akik ki szeretnének jönni hajóval a búvárokkal, megtehetik ezt bármely nap, hisz a 30 méteres hajón lehet napozni és persze lehet strandolni, vagy sznorkelezni is a vízban a merüklések alatt. Ha a Kornati látogatás napját választják a kísérők, úgy nekik is fizetni kell a nemzeti park belépőt is pluszban. A normál napokon a kísérők ára 20 €/nap a hajón. 

Programterv a nyaraló-búvártúrán

- 18. vasárnap: Érkezés a Plitvicei tavak meglátogatása után, 15-21 óra között,
- 19. hétfő: Merülés Kaprije sziget környékén,
- 20. kedd: Merülés a Kornati Nemzeti Parkban,
- 21. szerda: Krka vízesés kirándulás program,
- 22. csütörtök: Merülés Zirje sziget mellett és a Junkers repülőroncsnál,
- 23. péntek: Kornati Nemzeti Park merülések, vagy Francesca roncs merülése,
- 24 szombat: Szabad program strandolással, kirándulással, pihenéssel,
- 25. vasárnap: Hazautazás délelőtt 10 körül (esetleg Plitvicei tavak beiktatása, ha nem volt az érkezés napján),

Utazás a búvártúrára

Az utazás a búvártúrára értelemszerűen egyénileg történik saját autóval, azonban, azok számára, akik nem rendelkeznek ilyennel és egyedül kívánnak részt venni a túrán, meg tudjuk oldani az utazást, csak jelezni kell ezt az igényt. Aki közvetlen, Plitvice kihagyásával érkezik Murterre, annak 676 km-t kell megtenni, szinte végig autópályán. 2 megállóval az út kb. 6-6.5 óra normál tempóban.
A túra szándékosan lett vasárnap-vasárnap napokra ütemezve, hogy a szombati turnusváltás által okozott közelkedési káoszt kikerüljük. Ezen a napon látványosan könnyen lehet utazni zsúfoltság mentesen!

 
A búvártúra időpontja: 

2019. augusztus 18 - 25. (vasárnap-vasárnap)

A búvárkodás ára búvároknak: 

255 €

A szállás ára: 

- 75 m2-es apartmanban 4 fő estén 210 €/fő, 5 fő estén 190 €/fő (megtelt)
- 40 m2-es apartmanban 4 fő estén 194 €/fő, 5 fő estén 178 €/fő 
- 40 m2-es apartmanban 4 fő estén 194 €/fő, 5 fő estén 178 €/fő 
- 40 m2-es apartmanban 4 fő estén 194 €/fő, 5 fő estén 178 €/fő
36 m2-es apartmanban 4 fő estén 180 €/fő 
36 m2-es apartmanban 4 fő estén 180 €/fő 
- 30 m2-es apartmanban 3 fő estén 196 €/fő (megtelt)
30 m2-es apartmanban 3 fő estén 196 €/fő

A búvártúra ára tartalmazza: 

+ 7 éjszaka szállást 3, 4, 5 fős klimatizált, teraszos apartmanokban,
+ 8 merülést hajóról különböző helyeken,
+ Merülés vezetést és támogatást, 
+ Bázishasználati díjat,
+ Ingyen WiFi-t a bázison és az apartmanban,


A búvártúra ára nem tartalmazza:

- Turista adót, felnőttnek 7 €/fő összesen,
- Belépőt a Kornati Nemzeti Parkba, 30 €/fő/alkalom,
- Búvároknak a Junker bombázó állami adóját, 20 €/fő,
- Búvároknak a Francesca DE Rimini állami adóját, 20 €/fő
A felszerelés bérleti díját,
- Utasbiztosítást, 


Jelentkezni a búvártúrára: 

Amíg a foglalt, fenti apartmanok be nem telnek

Jelentkezés módja a búvártúrára:

100 €/fő foglaló elutalásával a bázis számlájára
  
Jelentkezni lehet: az abc@abcbuvar.hu mail címen.

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény kezdete
2019-08-18 00:00:00
Esemény vége
2019-08-25 00:00:00
Esemény helyszíne
Horvátország, Murter-sziget
 

Ebben a témában talál még 10 cikket: Búvártúra

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC