Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Szezonzáró Adria búvártúra - Tisno
Merülések a dalmát szigetvilágban



A legnépszerűbb nyaralás-merülés túra

Idén új helyszínnel rukkolunk elő, mely 6 óra alatt megközelíthető, így közelinek helyszínnek számít Dalmáciában. Nyári hónapban, tömeg és csúcsforgalom nélkül, közvetlen tengerparti elhelyezéssel, két fős apartmanokban, részben új merülőhelyekkel szeretnénk ekápráztatni a búvárokat és a csak nyaralni érkező kísérőket. A széndékunk az, hogy mindenki nagyon elégedett legyen. Emiatt például csak fél naposak lesznek a búvár programok (8-13 és 14-18 óra között). 
 


A búvártúra helyszíne

Tisno üdülővároska Zadar és Split között található félúton, a Murter szigete bejáratánál, a Kornati Nemzeti Park közelében. Budapesttől autóval 6 óra alatt közelíthető meg a sebesség szabályokat betartva. Ebből csak az utolsó 19 km nem autópálya, mely kb. 20 perc utazást jelent Tisnoig. A városka a kontinensen található, nem kell kompozni egyetlen szigetre sem. Aki még nem volt, vagy már túl régen volt a Plitvicei tavaknál, pl. a hazafelé úton könnyen útba tudja ejteni a tavakat egy látogatásra. Mostanában nyitották meg a nagy vízeséshez az utat a parkban. Csak vess egy pillantást erre. Ezen kívül az ott töltött négy nap során be lehet iktatni a Krka vízesés meglátogatását a programba, mivel szó szerint a "szomszédban" van. Esetleg nézz rá erre is, érdemes Ezt a programot akár fél napra is lehet tervezni :-).

 


Dátumválasztás 

Több oka is van annak, hogy minden évben szeptember közepére, harmadik hetére tesszük a túrát. Ekkor a turisták száma már csak fele annyi, mint az előző hónapokban, így be tudsz ülni egy éttermbe, sorra kerülsz a fagyisnál, nem kell kilométers sorban állni az autópálya kapunál, de ennek ellenére ez abszolút nyári hónap Dalmáciában. Sőt, ilyenkor a legmelegebb tenger vízhőmérséklete, így nyaralásra és a kísérő családtagok számára is a legjobb időszak. Mivel a helyszín abszolút délen van, így minden adott egy pálmafás, mediterrán nyaralásra.


 Elhelyezés a búvártúrán

Mivel az utóbbi években átalakult a túrázás és nem búvár baráti körök érkeznek zömében, hanem párok, akik nm szeretnének egyetlen más párral, vagy idegen emberekkel m,egosztani egy 4 fős apartmant, így mindeki a 2 fős apartmanokat preferálja. Ehhez alkalmazkodva, most is zömében 2 fős elhelyezést kínálunk a túrázóknak.
Azonban tudnod kell, hogy 2 fős szállások ára lényegesen magasabb, mint a nagyobb, megosztott apartmanok esetében lenne.
Az apartmanok zöme Tisno városban lesz, zömében gyalogos távolságra a búvár bázistól, 5-15 perc sétára. A legtöbb esetben a tenger csak 30-70 méterre van a háztól, éttermek és egyéb lehetőségek közelében, gyalogos távolságra.
Néhány apartman estében kell csak autóba ülni, de ezeknél is a menetidő 3-5 perc mindösszesen és a bázis közelében (30-40 m) lehetséges a parkolás és ebben a hónapban még hely is van :-). 
Számos 2 fős apartman alkalmas harmadik fő elhelyezésére is (35-50 m2-esek), de ebben az esetben a harmadik fő a nappaliban alszik és a per fő ár is alacsonyabb lesz. 
Van lehetőség 4 fős apartmanra is, csak jelezni kell és már küldjük is a információt róla. Aki egyedül jelentkezik a túrára, annak meg kell osztani a szobát egy másik búvárral, vagy ha egyedül szeretne lenni, akkor ki kell fizetnie a másik főre eső szállás árat is.


A búvárbázis és búvárhajók

A búvár bázis Tisno központjában a tengerparton található. A búvárhajók is innen idnulnak a merülőhelykhez. A bázis közelében számos parkolóhely található. A nagyobb búvárhajó 14 búvár szállítására és merültetésére van rervezve. Rendelkezik fedett tetővel és rögzített palackokkal. A kisebb gyorshajó 8 búvárra van kalibrálva, ami azt jelenti, hogy egyszerre 22 búvár tud kihajózni a két merülésre. A közelebbi helyek 30-35, a távolabbi helyek 50 pers hajózásra vannak a kikötőtől.
Minden esetben két merülésre hajózunk ki. A reggeli kihajózás 08-13 óra között lesz, a délutáni pedig 14-18 óra között. Az első 20 fő lesz a délelőtti kihajózásban, a további jelentkezők pedig a délutáni kihajózásban. A túra alatt a nap 6:40-kor kel és 19 órakor megy le. 
15 L-es palackból van a bázisnak 25 db. és 3 € plusz kell fizetni, ha valaki nagyobb palackot szeretne. 


A merülőhelyek

A merülőhelyek ebben a régióban kissé gazdagabbak az átlagos Adriai helyekhez képest. A víz alatti domborzat változatossága és az áramlás viszonyok lehetővé tették, hogy egy sajátos élővilág alakulhatott ki az algák, korallok és tengeri szivacsok számára. Így értelemszerűen az Adriai-tenger ezen részén él a legtöbb szivacs. Egy nagyon ritka kagylófajtának is ez a szigetvilág a kedvenc élőhelye, a nagy sonkakagylónak (Pinna nobilis)-nak, amely sok éve védett faj. A narancs és bíbor színű gorgóniák látványa a sziklafalakon teljesen megszokott, váltakozva a sárga és barna sínű szivacsokkal. Az élőlények is többen vannak, gyakran láthatunk sárga pettyes murénát, különböző rákokat, polipokat, tintahalakat és néha langusztát is.
Az merülések a Kablinac, Kaprije, Kukuljari, Borko Bacvica, Zirje és Grmeni szigetek mellett éls zátonyoknál lesznek.

Lehetőség van merülni a Junker JU 87 repülőgép roncsnál, ha van erre igény, melyet a II. világháborúban Stuka-nak hívtak. Ez a roncs teljesen egyben van még mindig, élőhelyet biztosítva számos murénának és tendegi angolnának. A mélysége 25-27 méter és 12 € helyi adót kell fizetni a búvároknak, akik itt szerenének merülni. 


Merülés vezetés

Azért, hogy a merülések a lehető legélvezetesebbek és biztonságosak legyenek az Aquanauta két oktatója vezeti a csoportokat a víz alatt. Egyik oktató az OWD búvárokat egy csoportban, a másik oktató pedig a haladó búvárokat egy másik csoportban. A különböző tudásszintű búvárok külön csoportban merülnek most is, hogy mindenki a legtöbbet kaphassa a túrától és a merülésektől. Amennyiben most is lesznek nagyon képzett búvárok, akiket nem kell vezetni a víz alatt, úgy ők külön merülhetnek párban, betartva minden szabályt a merülésekkel kapcsolatban. Egy előző Adria túra víz alatti képei


A búvártúra programja: 

Szerda az utazás napja, mely már a nyaralás része kell, hogy legyen. Érkezés Tisnoba a délutáni órákban, majd bepakoljuk a felszerelést a bázisra. Ezt követően átvesszük, elfoglaljuk az apartmant, melyet sötétedés előtt mindenképpen meg kell tenni, azaz 19 óra előtt. Sötétben nem tududnk apartmant kiadni, nem lehetséges. A merülési napok csütörtök, péntek és szombat lesznek, mely napokon 2-2 hajós merülést, összesen 6 hajós merülést bonyolítunk. Minden merülési nap két merülésre megyünk ki és 13 óra körül érünk visssza a bázisra a délelőtti csoporttal. Nekik ettől kezdve már nincsen szervezett programjuk :-). A délutániak 13:30-ra érkeznek a bázisra és 14 órakor hajózunk ki szintén két merülésre. Nekik egész délelőtt szabad programjuk van. A 4. éjszaka után vasárnap legkésőbb délelőtt 10 órakor indulunk haza.
A túra búvár résztvevőjének az előre megrendelt szolgáltatás miatt nem jár vissza pénz, ha egy vagy több merülésen nem jelent meg és nem vett részt rajta!


Merülések utáni szórakozás  

Tisnoban az apartmanoktól 3-10 perc sétára a tengerparton, számos sörözőt, pizzeriát, éttermet lehet találni, melyek csak arra várnak, hogy meglátogassuk őket. Ez egy kellemes és nyugodt hely, mindnekinek nagyon fog tetszeni vélhetően. Mivel a délelőtti csoport számára az egséz délután szabad ,ők ekkor tudnak esteleg egy Krka vízesáés programot is beiktatni ,vagy látogatást tehetnek Murter szigeten, esteleg egy kirándulást is akár, ha van igény a gyaloglásra. A szomszédos Jezera csak 20-25 perc gyalog a donbon-hegyen át. Nagyon szép a természet errefelé. A délutáni csoport pedig ugynazt meg tudja lenni délelőtt. 


Utazás a búvártúrára: 

Most is saját autóval történik, de aki nem rendelkezik ilyennel, vagy csak egyedül szeretne részt venni a túrán, annak csak jelezni kell ezt, és mi szervezzük a lejutást számára természetesen. Az utazás a Google tervező szerint is 6 órát vesz igénybe Budapest városszélétől Tisnoba úgy, hogy mindenhol a sebesség szabályok szerint haladunk és 2-3 óránként egy rövid pihenőt tartunk.

 
A búvártúra időpontja

2024 szeptember- 18-22. (szerda - vasárnap)

A búvártúra ára 2 fős apartmanban: 

LC-1 apartman 2 főre - Búvároknak 365 €, kísérőknek 180 €
30 m2, 7 perc gyalog a bázistól, 60 m a tenger légvonalban

LR-1 apartman 2 főre - Búvároknak 370 €, kísérőknek 185 € LEFOGLALVA
37 m2, 8 perc gyalog a bázistól, 40 m a tenger légvonalban

MJ-1 apartman 2 főre - Búvároknak 370 €, kísérőknek 185 €
32 m2, 4 perc autóval a bázis, 30 m a tenger szemben az apartmannal,

LP-1 apartman 2 főre - Búvároknak 370 €, kísérőknek 185 €
40 m2, 5 perc autóval a bázis, 50 m a tenger sétálva,

LP-2 apartman 2 főre - Búvároknak 370 €, kísérőknek 185 € LEFOGLALVA
50 m2, 5 perc autóval a bázis, 50 m a tenger sétálva,

MT-1 apartman 2 főre - Búvároknak 370 €, kísérőknek 185 €
30 m2, 9 perc gyalog a bázistól, 100 m a tenger légvonalban,

IS-1 apartman 2 főre - Búvároknak 380 €, kísérőknek 195 € LEFOGLALVA
43 m2, 8 perc gyalog a bázistól, 60 m a tenger légvonalban,

SJ-1 apartman - 2 főre - Búvároknak 370 €, kísérőknek 185 €
35 m2, 5 perc autóval a bázis, 150 m a tenger légvonalban,

SJ-2 apartman - 2 főre - Búvároknak 370 €, kísérőknek 185 €
35 m2, 5 perc autóval a bázis, 150 m a tenger légvonalban,

 

A búvártúra ára tartalmazza: 

+ 4 éjszaka szállást a választott apartmanban,
+ Turista adót a 4 éjre és összes személyre,
+ Klíma használatot,
+ Ágyneműt, törölközöt, felszerelt konyhát,
+ A legtöbb apartman esetében teraszt,
+ 6 merülést hajóról különböző helyeken,
+ Merülés vezetést és támogatást,
+ Bázishasználati díjat,


A búvártúra ára nem tartalmazza:

- A Junker JU 87 roncs helyi adóját, mely 12 €/búvár
- A felszerelés bérleti díját, melyet megtalálsz a tudástárban,
- Utas és búvár biztosítást, 
- Üzemanyag költséget,


Szabad helyek száma a búvártúrára: 

20 búvár a délelőtti csoportba és 8 búvár a délutáni csoportba
 
Jelentkezés módja: 100 €/fő foglaló elutalásával
  
Jelentkezni lehet: az abc@abcbuvar.hu mail címen.

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Búvártúra típusa
Mediterrán
Esemény kezdete
2024-09-18
Esemény vége
2024-09-22
Esemény helyszíne
Horvátország,
 

Ebben a témában talál még 7 cikket: Búvártúra

Következő búvártúrák

Északi búvár szafari az őszi szünetben
2024. október 25 - november 02.

Érdekel!

Maldív-szigetek nyaralás és búvárkodás
2025. január 31 - február 09.

Érdekel!

Galapagos - Equador búvár- túra
2025. április 25 - május 07.

Érdekel!

Szezonzáró Adria búvártúra - Tisno
2024. szeptember 18-22.

Szezonnyitó Murter búvártúra
Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC